Rubriky
Nezařazené

Letošní seminář pro pěstounské rodiny

Letos se seminář konal 17.-18. května, opět na obvyklém krásném místě v prostorách hotelu Allvet. Sešla se skupina dospělých a dětí, kteří se většinou znají, protože už několik let se potkávají na podobných akcích.  Konkrétní obsah práce připravili a zajistili psychologové poradny a hlavní nápovědou k tomu byly zpětné vazby účastníků z dřívějších setkání. Děti měly svůj oddělený program, své psychology.

Tentokrát měla skupina dospělých znovu možnost se vrátit ke stále aktuálním problémům ve společnosti. Zkušená právnička Mgr. Lenka Marková vyprávěla o právních aspektech řešení dluhů, exekucí, insolvence, žalob. Mgr. Markové jsme předali dopředu vyjmenované problémy, které aktuálně někdo z přítomných řeší a už během vyprávění bylo slyšet návrhy, doporučení co s tím, diskuze s právničkou pokračovala i o přestávce.

Již v úvodu semináře  zazněla informace, že v práci poradny nastala velká změna a to, že vedoucí poradny se od letošního března stala Mgr. Michaela Plevková. Zcela přirozeně se kolegyně ujala několikrát moderování konkrétní práce. Mgr. Kočárová se více držela role zkušeného psychologa, což dávalo prostor ke konkrétním otázkám zvážit také, jak svým postojem můžeme problémům předcházet, případně problém řešit. Hodně jsme se zakládali na tom, aby byly pravdivé a srozumitelné.

Novinkou ve skupinové práce bylo větší a osobnější zapojení obou psycholožek k diskuzím na různá témata. Znovu jsme se vrátili k uvažování nad smysluplnými otázkami, nad tématy, které byly a zůstanou jako potvrzení skutečnosti, reality – ne vždy a ne vše se nám podaří, problémy se nevyhýbají nikomu, jak lze předcházet komplikacím, jak lze problémy řešit…

Myšlenkou některých z účastníků skupiny byl nápad požádat o účast na skupinové práci manželů/psychologů Nagyovi. Po krátkém úvodu manželé dostali podporu skupiny, že zůstanou všichni spolu, že skupina se rozdělovat na dvě nebude. Šance na možnost intenzivnější práce tím byla bohužel promarněná. Avšak povídání o tom, jak lze různým způsobem nahlédnout na tentýž problém mělo smysl také, bylo mnoho otázek, mnoho názorů, nápadů, skupina pracovala dynamicky.

Další témata, kterým skupina dala čas, věnovala se tomu, byla o tom, co nám dal a vzal/bere virtuální svět, zda si lze představit život, péči o děti, kdyby nebyl internet, co by bylo jinak, co vše patří do života, s čím musíme všichni počítat.

Čas utekl, seminář skončil, setkání s dětmi a s jejich radostmi bylo příjemným potěšením pro všechny, udělali jsme si pár společných fotografií a skupina se rozešla. Na viděnou a na setkání za rok!